13 augustus 2020

Hittegolf-proof: duurzame woonwijk De Tuilerie in Diest

Het einde van de hittegolf is bijna in zicht! En gelukkig maar, want het was zuchten en puffen. Al enkele jaren op rij wordt België getroffen door een jaarlijkse hittegolf en niet iedereen is daarop voorbereid. Nieuwbouwproject De Tuilerie in Diest beschermt zijn toekomstige bewoners alvast voor dit ongemak en voorziet standaard koeling in de zomer.

Verschillende media berichtten eerder al deze dat het aantal hittegolven in ons land door de jaren heen spectaculair is toegenomen. Vroeger hadden we gemiddeld één hittegolf om de vier jaar, nu is de standaard elk jaar geworden. Ook in het aantal tropische dagen, is er een stijgende trend te zien.

 

De verkoop van allerlei types airconditioning piekt en ventilatoren zijn anno 2020 na toiletpapier het populairste artikel op onze boodschappenlijst. Dit is echter geen duurzame oplossing. In de strijd tegen de hitte lijkt het ieder voor zich. Maar het kan ook anders, want het vastgoed van de toekomst moet kunnen anticiperen op dergelijke klimatologische evoluties.

 

De Tuilerie in Diest: duurzame BEN-wijk

De Tuilerie in Diest wordt een meer dan bijna-energieneutrale (BEN) wijk. Het wordt de eerste gasvrije woonwijk in Diest en omstreken. Concreet wordt er op de site gewerkt met boorgat energieopslag (BEO) waarbij de thermische bodemcapaciteit wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen en te koelen. Geen gedoe dus met individuele airco’s. Via de techniek van topkoeling worden pieken van de warme binnentemperaturen immers standaard afgevlakt voor alle bewoners.

Deze investering loont ook voor de toekomstige bewoners want dankzij het uitzonderlijk lage E-peil (E20) krijgen ze de eerste 5 jaar een mooi fiscaal voordeel en betalen ze geen onroerende voorheffing.

Koeling vloeroppervlakte in De Tuilerie Diest

Meer info over deze duurzame woonwijk vindt u op www.tuilerie.be