28 juni 2021

BINNENTUIN ØSLO EERT BEDRIJVIGHEID VAN DE VOORHAVEN

De roodbruine bakstenen van Øslo aan de Voorhaven in Gent zijn een knipoog naar het verleden en de oude industriële panden die in de omgeving te vinden zijn. Tuinarchitect Koen Mennes van KM Tuinaanleg verwees in het ontwerp van de uitgestrekte binnentuin ook naar het vroegere maritieme karakter van de wijk. In het midden van de gemeenschappelijke binnentuin staan namelijk boomeilanden in de vorm van een boot. Een eerbetoon aan de best bewaarde 19de eeuwse haven van Europa. Het eindresultaat is een wooncomplex waarin iedere bewoner zich eigenaar kan voelen van een comfortabele thuis met stukje groen.

Bovendien zorgen de groene ovale eilanden op speelse wijze voor privacy tussen de drie woonvolumes. De bewoners krijgen zo niet alleen zicht op natuur, maar kunnen er ook op hun tempo van genieten. Ook de private terrassen op het gelijkvloers worden natuurlijk gescheiden door verhoogde bloembakken met heesters om inkijk te beperken. Klimplanten en groenblijvende hagen maken het geheel aan de noordelijke en zuidelijke kant af. Øslo vormt dus een in zijn geheel een eiland van rust in de stad.

Mennes houdt ook de toegankelijkheid in het oog: een functionele verharding aan de inkomhallen en fietsenstalling zorgt naast rust en privacy voor nog meer dagelijks wooncomfort. Ook hulpdiensten en verhuiswagens vinden in geval van nood moeiteloos hun weg doorheen het groen. De paden breken de harmonie niet: begroeiing zorgt voor een groen eindbeeld. 

Beeld: KM Tuinplanning

De bedrijvigheid van het havenleven uit de 18de eeuw is niet meer. Maar door de combinatie van privaat en gedeeld groen belooft de binnentuin opnieuw animo. Toch is de verademing, door de weelderige beplanting, nooit ver weg.