Nu we, meer dan ooit, veel tijd thuis doorbrengen hebben we liefst dat onze woning er proper bijligt, want een opgeruimd huis zorgt voor rust in het hoofd. Dat is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan, want we hechten ons gemakkelijk aan zaken met oog op de toekomst of omdat ze een sentimentele waarde hebben. Anneliese Roose, die in de leer ging bij opruimgoeroe Marie Kondo, is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die hun huis willen opruimen of willen ontspullen. Met haar tips bekom je rust in je kasten, je woning én in je hoofd.
Wie net zoals Raf en Sabine beslist om van een eengezinswoning te verhuizen naar een nieuws appartement in de stad, moet best wat keuzes maken. Welke spullen gaan mee in de verhuisdoos en wat niet? Wat heb je nog nodig? Of waar ben je aan gehecht?
‘Wanneer je door de jaren heen veel spullen hebt verzameld, is het ook logisch dat de moed je in de schoenen zakt wanneer het tijd is voor de grote kuis of een verhuis. Ik raad steeds aan te focussen op wat er goed is en wat je kan bijhouden, niet wat weg moet. Het doel is om alleen spullen bij te houden of te verhuizen waar je blij van wordt’, aldus Anneliese. Een stappenplan en enkele tips en tricks:
Verhuis- en opruimtips:
Werk per categorie in plaats van per kamer of per kast. Start bijvoorbeeld met je kleren, vervolgens al je boeken enzovoort. Bij elke categorie die je aanpakt geraken verschillende plekken in huis meer en meer opgeruimd, terwijl je altijd het overzicht behoudt.
Per categorie die je aanpakt, leer je beter en beter beslissingen maken over je spullen. Spullen met emotionele waarde zijn de moeilijkste categorie en daarom hou je die het best tot het einde van je opruimproces of verhuis.
Haal alles uit de kast, letterlijk. Maak een kast volledig leeg alvorens je stuk per stuk kiest of het mag blijven. Wanneer je voor je kast staat en scant, kijk je sowieso over dingen heen.
Durf je iets niet wegdoen omdat je het ooit cadeau kreeg? Onthoud dan dat de schenker met het cadeau vooral wensen wilde overbrengen. Dat is toen gebeurd, en vanaf dan ben jij vrij er mee te doen wat je wilt. Je zou zelf toch ook niet willen dat jouw cadeau bij de ontvanger stof ligt te vergaren omdat die het niet durft weg te doen?
Het voordeel van leren opruimen is dat je in de toekomst ook bewuster nieuwe dingen gaat kopen. Je hebt na het opruimen een beter overzicht op wat je in huis hebt en wat je nog nodig hebt. Minder kans op miskopen!
Kom je er maar niet uit of iets mag blijven of niet? Anneliese heeft enkele trucks om slim keuzes te maken:
Slim kiezen:
Start met je visie. Hoe ziet jouw ideale opgeruimde leven eruit? Hoe wil je dat je leven in je nieuwe woning eruitziet? Die visie zal je tijdens het opruimen helpen om beslissingen te maken over je spullen.
Focus op het positieve. ‘Wat mag blijven’, dat is de vraag, niet wat je allemaal moet wegdoen.
Vraag je bij elk stuk af: ‘Word ik hier blij van?’. Is het antwoord ja, hou het dan. Is het antwoord nee, dan mag het weg.
Een andere goede vraag om jezelf te stellen tijdens opruimen: ‘past dit bij de persoon die ik op DIT moment aan het worden ben?’. Zo vermijd je dat je spullen houdt omwille van je verleden of toekomst.
Voel je je schuldig of kan je ergens moeilijk afscheid van nemen? Bedank het dan als je het in de doos of zak stopt om weg te doen. Dat klinkt misschien heel gek, maar het werkt. Als je bewust kiest om dankbaarheid te voelen, geef je angst of schuldgevoel geen kans.
Het moeilijkste deel is achter de rug, en jij bezit nu enkel alleen nog maar spullen die jou blij maken! Nu is het natuurlijk een kwestie van deze efficiënt op te bergen, zodat je huis er ook netjes uitziet.