29 oktober 2024

Wat is een E-peil?

Het e-peil: Hoe lager, hoe beter

Het E-peil is een maatstaf die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw. Het wordt berekend op basis van verschillende factoren zoals isolatie, ventilatie, verwarmingssystemen en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Het E-peil is belangrijk omdat het helpt om de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren, wat resulteert in lagere energiekosten en een duurzamere leefomgeving

Een laag E-peil is goed voor het milieu en uw portefeuille

Een laag E-peil draagt bij aan een duurzamere leefomgeving door de vermindering van de CO2-uitstoot. Een woning met een laag E-peil heeft ook een betere isolatie en luchtdichtheid, wat betekent dat er minder warmte verloren gaat in de winter en minder hitte binnenkomt in de zomer. Dit zorgt voor een stabielere en comfortabelere binnentemperatuur zonder grote temperatuurverschillen. Daarnaast kunnen woningen met een laag E-peil van fiscale voordelen genieten.

Wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen?

De vermindering van de onroerende voorheffing wordt bepaald door het E-peil van het gebouw. Om de vermindering te krijgen, moet dat E-peil aanzienlijk lager zijn dan het E-peil dat sowieso gehaald moet worden.

De vermindering kan enkel toegekend worden voor een nieuwbouw met een stedenbouwkundige vergunning verkregen na 1 januari 2006 en met EPB-aangifte bij het Vlaamse Energieagentschap (VEA) vanaf 1 januari 2008.

Voor stedenbouwkundige vergunningsaanvragen vanaf januari 2023 wordt de vermindering niet meer toegekend bij nieuwbouw zonder voorafgaande sloop.

De eigenaar hoeft niet gedomicilieerd te zijn in het gebouw.

De vermindering wordt ook toegekend voor een tweede verblijf of voor een vennootschap.

Sinds 2013 geldt de vermindering voor een periode van 5 jaar (voordien 10 jaar). De periode loopt door ook als de woning van eigenaar verandert.

Voor nieuwbouw moet de onroerende voorheffing de eerste keer betaald worden in het jaar dat volgt op het jaar waarin het onroerend goed in gebruik werd genomen.

De vermindering wordt toegekend vanaf het aanslagjaar dat volgt op het jaar waarin het E-peil wordt toegekend.

Deze vermindering kan worden gecombineerd met andere verminderingen van de onroerende voorheffing, zoals de vermindering voor kinderbijslaggerechtigde kinderen, voor personen met een handicap, of voor een bescheiden woning.

Wat moet u doen om van dat voordeel te genieten?

Als een onroerend goed in aanmerking komt voor deze vermindering van de onroerende voorheffing, zal de vermindering automatisch toegekend worden op het aanslagbiljet. Is dat niet het geval en denkt u dat u toch recht hebt op deze vermindering? Dan kunt u een bezwaar indienen. Op de website van de Vlaamse Belastingdienst staat hoe u schriftelijk of online bezwaar kunt indienen. Bij appartementsgebouwen kan het gebeuren dat de vermindering niet automatisch is toegekend op het aanslagbiljet. Ook dan kunt u bezwaar indienen. Als de woning van eigenaar verandert, dan krijgt de nieuwe eigenaar automatisch ook deze vermindering voor de resterende periode van de 5 jaar waarin de korting werd toegekend.

Via onderstaande website van vlaanderen.be kan u terugvinden van hoeveel korting u eventueel kan genieten.

https://www.vlaanderen.be/belastingen-en-begroting/vlaamse-belastingen/onroerende-voorheffing/vermindering-van-de-onroerende-voorheffing-voor-energiezuinige-gebouwen

https://www.vlaanderen.be/epb-eisen/e-peil