22 oktober 2024

Werken voor nieuwe woonwijk Rinkkaai gestart 

Op 22 augustus zijn de werkzaamheden gestart voor de nieuwe duurzame woonwijk Rinkkaai, gelegen aan de Koningin Fabiolalaan tussen Gent Sint-Pieters en de Blaarmeersen. Een graafmachine is er begonnen met het eerste deel van de bouwput uit te graven. “Met de start van deze werken begint een nieuw hoofdstuk op de site. Wij kijken er alvast naar uit om in 2027 de eerste bewoners te verwelkomen”, zeggen projectontwikkelaars Alides en CORES Development. 

Enkele maanden nadat de stad Gent een vergunning heeft afgeleverd, schakelt het project Rinkkaai een versnelling hoger. Vandaag worden de eerste stappen gezet om het braakliggend terrein aan de Leie te transformeren in een nieuwe groene woonwijk die zal aansluiten op het toekomstige Rijsenbergpark. De nieuwe woonbuurt zal zowel aan de huidige als de toekomstige woonbehoeften voldoen en op termijn 308 gezinnen een nieuwe thuis bieden. 

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om deze content te bekijken.

Ook op AVS werd het item rond de start der werken uitgebreid toeglicht. Bekijk hier het verslag.

“We zijn erg blij met deze volgende stap. Dankzij de succesvolle lancering en de inzet van alle betrokken partijen kunnen we nu starten met de bouw. Deze mijlpaal brengt ons weer een stap dichter bij het realiseren van een iconisch, duurzame landmark in Gent.” - Rikkert Leeman, CEO Alides 

Van bouwput naar duurzame woonwijk 

Tijdens de eerste fase van de werkzaamheden verwijdert de firma Aertssen de bestaande verharding en wordt het eerste deel van de bouwput uitgegraven. Daarnaast komt er een tijdelijke aanleg van de nieuwe Bevergracht aan de Snepkaai. Als alles volgens plan verloopt, zijn de voorbereidende werken eind januari klaar en kan de aanleg van het BEO-veld starten. Rinkkaai wordt namelijk volledig gasloos en zal verwarmd worden met hernieuwbare energie via een eigen warmtenet. De warmtepompen, aangesloten op het BEO-veld, zullen in de zomer de gebouwen op dezelfde manier passief kunnen koelen. De daadwerkelijke bouwwerken beginnen in het voorjaar van 2025. 

Rinkkaai illustreert duurzame stadsontwikkeling perfect: naast de aanwezigheid van een BEO-veld worden er zonnepanelen geplaatst en voldoen de gebouwen ook nog eens aan de strengste isolatienormen.
Niels Baeck, EVR Architecten 

Minder Hinder Plan 

De projectontwikkelaars en de aannemer zetten tijdens de werken veiligheid voorop en hebben daarom een Minder Hinder Plan opgesteld om de overlast voor de buurt tot een minimum te beperken. Omdat het meeste vrachtverkeer tijdens deze eerste fase van de werken zal verlopen via de Gordunakaai, Patijntjestraat en de Europabrug, wordt het kruispunt Gordunakaai/Koningin Fabiolalaan aangepast om de veiligheid van fietsers te garanderen. Zo zal het voor vrachtverkeer niet toegelaten zijn om tijdens de begin – en einduren langs scholen te passeren. Op die manier wordt alles in het werk gesteld om de vaste fietsfoute voor kinderen zo veilig mogelijk te houden. 

Goede buren maken goede vrienden. We begrijpen dat de werkzaamheden invloed zullen hebben op de buurt. Daarom doen we er, samen met Infopunt Project Gent Sint-Pieters, alles aan om de buurtbewoners bij elke stap van dit bouwproces zo goed mogelijk te informeren.
Pieterjan Van Loock, Project Developer CORES Development 

Veel interesse 

Het project Rinkkaai trekt alvast de aandacht dankzij het diverse aanbod. Van compacte woonunits die ideaal zijn voor jonge koppels, singles of investeerders tot luxueuze penthouses, Rinkkaai biedt voor elk wat wils. Daarnaast wordt er in het project ruimte voorzien voor een biodivers park met bloemenweides, horeca, buurtwinkels en buurtondersteunende faciliteiten zoals een crèche, dokterspraktijk en buurthuis. 

Meer info over het project vindt u op: www.rinkkaai.be