18 juni 2015

CORES DEVELOPMENT VERHUIST!

Na jaren van trouwe dienst zijn de kantoren van CORES Development in Wilrijk stilaan te krap geworden. De zoektocht naar een nieuwe locatie eindigde aan de Mechelsesteenweg 176 in hartje Antwerpen. Eind 2015 wordt dit de nieuwe stek van CORES Development. Maar eerst nog wat verbouwingswerken…

Een beetje geschiedenis

Initieel werd dit imposante herenhuis gebouwd voor de familie Werner-Born en droeg het ook hun naam. Robert Werner (1895-1959), was een belangrijk Antwerps zakenman en kunstmecenas. Hij begon zijn carrière bij de oliemaatschappij Belgian Gulf, maar kende zijn grootste successen in de agro-industriële sector. Dit herenhuis behoort tot de laatste gezamenlijke ontwerpen van het architectenduo Joseph Hertogs en Gerard De Ridder. Joseph Hertogs was de huisarchitect van de Antwerpse beau monde en een trouwe aanhanger van de neorococo of neo-Lodewijk XV-stijl. Het herenhuis is een van de meest imposante in Antwerpen en heeft een plattegrond die vier vleugels groepeert rondom een binnenplaats. Voor de bouw werd een bestaand herenhuis met stallingen uit de tweede helft van de 19de eeuw gesloopt.

Architectuur

Het herenhuis met tuin, garage en personeelswoningen, besloeg oorspronkelijk een diep, langgerekt perceel. Het huidige complex bevat aan de gevelzijde twee bouwlagen onder leien zadeldaken. De vormgeving is typisch rococo met een licht vooruitstekend middenstuk waar veelvuldig gebruikt wordt gemaakt van schelpmotieven. Binnenin valt nu vooral de vroegere binnenkoer op, die volledig overkapt is met een moderne glasstructuur.

Bestemming


Het herenhuis Werner-Born heeft in de loop der tijden heel wat verschillende bestemmingen gekend. Eerst deed het dienst als hoofdkantoor van een Antwerpse financiële instelling, waarna het een tijdje ook als consulaat van de Bondsrepubliek Duitsland fungeerde. Uiteindelijk ging het dan weer volledig deel uitmaken van de HSA bank, het latere Centea dat enkele jaren geleden werd overgenomen door Crelan. Nu is het de beurt aan CORES Development om van dit stukje nationaal erfgoed een gezellig en open kantoor te maken waar iedereen welkom is.

Urban landscapers in de stad


CORES Development gaat er prat op om in een stad projecten te ontwikkelen met een meerwaarde. Of het nu om meer groen gaat, duurzamer bouwen of levensbestendig wonen, het ultieme streven is een project af te leveren met een ziel. En daar gaat het precies om bij de verbouwing van het pand aan de Mechelsesteenweg. Een gebouw met een rijke geschiedenis, een gebouw met karakter, een huis waar ooit mensen in geleefd hebben, opnieuw een ziel geven. Dit schitterende huis wordt een ontmoetingsplek in de stad waar mensen met mensen praten, hun dromen kunnen waarmaken en soms levensbelangrijke beslissingen nemen. Het wordt meer dan een verzameling kantoor- en vergaderruimtes. Het wordt een mooi en open huis waar mensen voldoende ruimte hebben om zich ten volle in te zetten voor hun taak en waar er genoeg plaats is om een constructieve dialoog te laten ontstaan. Hier wordt een mission statement aan de realiteit getoetst en goed bevonden! Hier krijgt het kloppend hart van CORES Development een ziel!