29 oktober 2020

ROYALE BELGE - NIEUWE STAP VOOR EEN ICONISCH GEBOUW

PERSBERICHT 29 OKTOBER 2020

PROJECT ROYALE BELGE: AANVRAAG VAN DE STEDENBOUWKUNDIGE VERGUNNING

Het gebouw van het vroegere Royale Belge, een emblematisch monument van de jaren 1970 in Brussel, was tot 2017 de hoofdzetel van AXA Belgium, maar staat vandaag volledig leeg. Voor dit prachtige en immense monofunctionele gebouw met de bronskleurig getinte glaspartijen en het geraamte van cortenstaal, omgeven door een groen domein van een tiental hectare, wordt nu een reconversieproject uitgerold. Het betreft een gemengd project waarin zeer diverse functies zullen worden geïntegreerd, mét respect voor het bouwkundig erfgoed.

De eigenaar, Souverain 25 (consortium CORES Development-Urbicoon-Foresite-Ape) zal eerstdaags een stedenbouwkundige vergunning aanvragen bij het Brussels Gewest. Hij plant naast de kantoren, die voor het merendeel behouden zullen blijven, een hotel (met een auditorium van 300 plaatsen, vergaderruimten, restaurants en bar), co-working spaces, een fitness en een wellness.

Afhankelijk van de datum waarop de vergunning wordt afgeleverd, kunnen de werken starten tijdens Q2 2021 om in januari 2023 voltooid te worden.

ENGAGEMENT EN UITDAGING

Het consortium wenst de site een nieuwe identiteit te geven: een coherent, levend, emblematisch en multifunctioneel geheel. De bedoeling is uitnodigende ruimten te ontwikkelen die de toekomstige gebruikers de mogelijkheid bieden elkaar te ontmoeten, te werken en te ontspannen.

Voor de conceptontwikkeling deed de bouwheer een beroep op een architectenteam. Het gaat om de Britse bureau Caruso St John Architects (Londen) en het Belgische Bovenbouw Architectuur (Antwerpen), en om de bureaus DDS+, MA2 (Francis Metzger) en EOLE (Anne-Marie Sauvat) voor de patrimoniale en landschapsaspecten. Samen keken ze met een kritische blik naar het gebouw om het best mogelijk potentieel te onderkennen en het te laten evolueren, ook rekening houdend met de rijke en gevarieerde natuurlijke omgeving.

 “Onze uitdaging zal erin bestaan het behoud van het bouwkundig erfgoed te verzoenen met energetische, economische en ecologische imperatieven. Ons project werd opgevat als een geheel en niet een optelsom van functies. Wij wensen dit emblematische gebouw te laten herleven zonder afbreuk te doen aan zijn essentie”, aldus Nicolas Billen, Business Developer, CORES Development.

PROGRAMMATIE EN TOEKOMSTIGE GEBRUIKERS

Het geheel zal in horizontale lagen een aantal verschillende functies combineren, met kantoren, co-working, hotel (bestaande uit kamers, restaurants en bars, een auditorium en vergaderruimten), en een sport- en wellnesscentrum. Er is reeds van start gegaan met de commercialisering van de toekomstige ruimten.

Voor het beheer van de hotelkamers werd een akkoord ondertekend met Limited Edition Hotels. De keten staat erom bekend conventionele hotelconcepten te transformeren tot een vernieuwend en verfrissend aanbod in volledige harmonie met de omgeving (Jam Hotel, Le Berger, The White Hotel, …).  “We gaan een hotel van 212 kamers exploiteren, verdeeld over drie niveaus, evenals het amfitheater op het gelijkvloerse niveau, een restaurant en een bar. Deze locatie is een perfecte aanvulling op ons aanbod in Brussel. Onze klanten zullen ook gebruik kunnen maken van de andere voorzieningen in het gebouw, waaronder het wellnesscentrum, de co-working spaces en misschien nog andere diensten. Tot slot gaan we vooral een post-covidhotel ontwikkelen. De gezondheidscrisis zal mensen verplichten om anders te reizen en samen te komen. Ook daarmee houdt ons concept ten volle rekening”, legt Jean-Michel André van Limited Edition Hotels uit.

De twee bovenste verdiepingen van de toren zullen worden ingenomen door een financiële instelling.

Dit betekent dat reeds voor 4.000 m2 een gebruiker is gevonden. Voor een totaal van bijna 10.000 m2 bevinden de onderhandelingen zich in een vergevorderd stadium.

CORES Development
Nicolas Billen
GSM : 0476 71 50 38
Email : nicolas@coresdevelopment.be

FLConsult
Florence Legein
GSM : 0477 425 926
Email : florence@flconsult.be