STIJGENDE INFLATIE - TIJD VOOR EEN VASTGOEDINVESTERING
Dat de rente op spaarboekjes quasi niets opbrengt, is algemeen geweten. Nu de inflatie stijgt, daalt logischerwijze de koopkracht. Wanneer de rente op de spaarrekening niet wordt opgetrokken, is dit nefast voor de waarde van uw spaargeld. Uw geld is aan het einde van de rit dus minder waard dan toen u het op het spaarboekje zette.
Daarnaast kenden de rentevoeten voor woonkredieten de voorbije maanden een sterke groei. De gouden tijden van de lage rente liggen intussen al even achter ons. Ook verbouwen wordt minder interessant gezien de stijgende bouwkosten en lange levertermijnen.
Duurzame investering
Bent u dan te laat voor een aankoop? Helemaal niet! Maar wacht niet te lang. De rentevoeten voor woonkredieten kenden de voorbije maanden een aanzienlijke stijging, maar zijn zeker nog aanvaardbaar. De prijzen van vastgoed noch de rentes zullen de komende periode echter dalen. Wanneer u nu koopt, beschermt u zichzelf dus voor toekomstige rentestijgingen.
Een bijkomend voordeel is dat de waarde van uw vastgoedinvestering eveneens stijgt samen met de rest van de prijzen. Kwalitatieve en energiezuinige huurpanden zijn dan ook extra aantrekkelijk. Zeker in tijden van hoge energieprijzen compenseren de lagere energiekosten de hogere aankoop- en verhuurprijzen van dergelijke panden.
Inflatieresistente investering
Vastgoed blijft met andere woorden een waardevaste investering die bestand is tegen de inflatie. Wanneer u een woning of appartement koopt om te verhuren, dan wordt uw rendement niet beïnvloed door de inflatie. Als verhuurder kan u de huurprijs immers jaarlijks indexeren. Dat betekent dat u de prijs kan verhogen met een percentage berekend op basis van de gezondheidsindex, die op zijn beurt gelinkt is aan de inflatie.
ZOOM OP GENT
In Gent is de gemiddelde prijs voor een ééngezinswoningen de laatste 4 jaar met meer dan 30% gestegen.* Wie een woning in de stad wilt moet vaak compromissen sluiten: hoge aankoopprijs en energiefactuur, minder kamers, geen parking voor de deur of geen tuin.
Laat nieuwbouwproject Jardin G. u dan verrassen, want dit hedendaags woonproject in de Gentse Bloemekenswijk biedt op haar woonerf naast 41 appartementen en 4 ateliers ook 8 rijwoningen met eigen tuin aan en zicht op een nieuw buurtpark aan.
Jardin G. is een gasvrij project en maakt gebruik van enkele hernieuwbare energiezuinige alternatieven zoals regenwaterrecuperatie, een ventilatiesysteem D en individuele warmtepompen. Alle wooneenheden beschikken standaard over vloerverwarming en topkoeling. Eindgebruikers genieten er van een het verlaagd btw-tarief van 6%. Daarbovenop garandeert het E-peil van E30 u vijf jaar een korting van 50% op uw onroerende voorheffing.
Aan de andere kant van Gent, in de Muide, werd woonproject Øslo recent opgeleverd. U kan dus deze zomer uw intrek al nemen of uw pand te huur stellen. De drie gebouwen zijn doordacht gepositioneerd in een U-vorm, waardoor een heerlijk rustige en groene binnenruimte ontstaat. In Øslo treffen we een volwaardig alternatief voor de traditionele ééngezinswoning aan: ruime gelijkvloerse 3-slaapkamerappartementen met een comfortabel terras dat uitgeeft op de binnentuin. Elke slaapkamer beschikt ook over eigen sanitair, perfect voor een gezin met kinderen.
Meer info: www.jardin-g.be en www.oslo-gent.be
* Bron: https://www.notaris.be/vastgoedprijzen