8 oktober 2019

WOONBONUS: WAT BETEKENEN DE NIEUWE MAATREGELEN VOOR U?

Begin oktober 2019 werd het nieuwe Vlaamse regeerakkoord voorgesteld, met o.a.  de afschaffing van de woonbonus vanaf 1 januari 2020.

De woonbonus is het belastingvoordeel dat u (voorlopig nog) kan krijgen bij het aangaan van een hypothecaire lening voor de aankoop van een eigen appartement of woning. De nieuwe regering kondigt vanaf 1 januari 2020 ook de daling van de registratierechten aan van 7% naar 6% van de aankoopprijs. Voor tweede verblijven of investeringsvastgoed bedoeld voor de verhuurmarkt, blijft er via de federale woonbonus wél een belastingvoordeel bestaan.

Wat betekent dit nu voor u als toekomstige eigenaar of investeerder? Gerichte informatie en een duidelijke planning/timing zijn hier essentieel.

Hieronder vatten we enkele gevolgen van deze maatregelen voor u samen.

1. Wat is de Vlaamse woonbonus en wat komt er in de plaats?

De woonbonus is het fiscaal voordeel voor eigenaars van een gezinswoning in Vlaanderen gedurende de looptijd van hun hypothecaire lening. Het voordeel geldt voor elke belastingplichtige, waardoor koppels dubbel profiteren van de woonbonus.

De nieuwe regering compenseert de afschaffing van de woonbonus met een verlaging van de registratierechten van 7% naar 6% vanaf 1 januari 2020.

2. Kan ik vandaag nog aanspraak maken op de financiële voordelen van de huidige woonbonus?

Ja dat kan, maar gezien de datum van het verlijden van uw aankoopakte (uiterlijk op 31/12/2019) bepalend is om nog te kunnen genieten van de huidige woonbonus, is het letterlijk vijf voor twaalf. Op de CORES website kan u duidelijk zien welke projecten, tot nader order, in aanmerking komen om u nog van de uitdovende woonbonus te laten genieten.

Belangrijk om weten is dat er geen overgangsperiode komt. Wordt de akte niet voor 31 december verleden, dan wordt uw recht op de woonbonus automatisch omgezet naar een verlaging van de registratierechten. Notarissen maken zich in ieder geval op voor een druk najaar om alle dossiers tijdig rond te krijgen.

De belangrijkste spelbreker zou wel eens de bank kunnen zijn, in geval uw hypotheek niet tijdig wordt goedgekeurd. Het is daarom belangrijk om op dat punt geen tijd te verliezen en – indien u concrete aankoopplannen heeft – onmiddellijk werk te maken van uw financiering.

3. Ik wil graag investeren in vastgoed, bestemd voor de verhuurmarkt. Hoe zit het met deze voordelen?

Wie een tweede woning of een opbrengsteigendom koopt, geniet na 1 januari 2020 nog van de federale woonbonus. Voor een tweede woning betaalt u net als voor de nieuwe maatregelen nog steeds 10% registratierechten, wat in combinatie met de federale woonbonus dus voordeliger kan zijn dan de aankoop van een eerste woning zonder woonbonus

Wenst u meer informatie over de woonbonus?
Contacteer ons via 03 820 82 82 of info@coresdevelopment.be