26 mei 2023

Groen licht voor nieuwe woonwijk Zillelande

Woonwijk Zillelande in Mol

Verkoop appartementen start in november, werken eerste fase beginnen volgend voorjaar

In het voorjaar van 2024 starten de werkzaamheden voor de nieuwe duurzame en groene woonwijk Zillelande langs de Keirlandse Zillen in Mol. De gemeente heeft immers de bouwaanvraag voor de eerste 86 appartementen van het woonproject goedgekeurd. Projectontwikkelaar CORES Development legt een BEO-veld van liefst 150 meter diep aan, zodat het project volledig gasloos zal zijn. “Zillelande wordt een van de aantrekkelijkste woonbuurten van de Kempen”, zegt Sophie Deprez, CCO van CORES Development. Vanaf november start de verkoop.

54 jaar na de sluiting van de voormalige en erg succesvolle tegelfabriek NV Helsen Industrie, krijgt de site op de Keirlandse Zillen een nieuw tweede leven. Na een intensief voortraject mag projectontwikkelaar CORES Development volgend voorjaar starten met de bouw van de eerste 86 van in totaal 350 appartementen van Zillelande. Dat wordt een hoofdzakelijk residentiële woonbuurt die ook een aantal buurtondersteunende faciliteiten zal tellen, zoals een kinderdagverblijf en een praktijk – of kantoorruimte voor een vrij beroep.

Toonbeeld van duurzaamheid

Aan de westelijke kant van de nieuwe woonwijk, die gelegen is dicht bij het centrum en het station, komen vier woongebouwen met in totaal 86 appartementen. De gebouwen zijn drie tot vier verdiepingen hoog en bestaan uit een mix van studio’s en grotere twee – en drieslaapkamerappartementen. ​ De kwalitatieve appartementen die uitkijken op het nieuw aan te leggen park, zullen vooral bewoners aantrekken die hun huidige woning willen inruilen voor een comfortabel en energiezuinig nieuwbouwappartement. Met de kleinere units mikt de ontwikkelaar dan weer op jonge koppels en vastgoedinvesteerders.

CORES Development trekt vol de duurzame kaart en maakt Zillelande volledig gasloos dankzij hernieuwbare en energiezuinige alternatieven zoals warmtepompen, groendaken, regenwaterrecuperatie en ecologische corridors. De warmtepompen worden aangesloten op een BEO-veld (Boorgaat Energie Opslag), waarbij tot 150 meter diep in de grond geboord wordt. Dat is anderhalf keer de hoogte van het Atomium in Brussel. Met een E-peil dat onder de 30 ligt, zijn de appartementen erg energiezuinig. Bovengronds zijn een aantal bezoekersplaatsen voorzien, ondergronds kunnen de bewoners hun wagen parkeren. Daarnaast komt in de wijk een autodeelsysteem en worden verschillende laadpunten voor wagens en fietsen voorzien.

Woonwijk Zillelande in Mol

Groene oase

Bij deze eerste fase zal ook het nieuwe publieke park van meer dan 1 hectare worden aangelegd. Dat vormt het sluitstuk van een groene long die vanaf de Netevallei tot aan de spoorweg loopt en zal talrijke ontmoetingsplekken, sport – en speelzones en een fietspad tellen. Centraal zal de vijver dan weer perfect als buffer kunnen dienen voor overtollig regenwater. Nadat het park is gerealiseerd zal CORES Development het beheer en de eigendomstitel overdragen aan de gemeente.

“We zijn erg tevreden dat we mogen starten met de eerste fase van Zillelande. Mol krijgt er zo een van de meest innovatieve en aantrekkelijkste woonwijken van de Kempen bij. Tijdens de werkzaamheden blijven we nauw in contact staan met de gemeente en de buurtbewoners, zodat we hen goed kunnen informeren. De hinder zullen we zo veel mogelijk beperken.” – Sophie Deprez, CCO CORES Development

Woonwijk Zillelande in Mol

Verkoop vanaf november

In november van dit jaar start ook de verkoop van de 86 appartementen. Geïnteresseerde kopers kunnen zich nu al registreren via dit contactformulier, waarna de ontwikkelaar automatisch contact opneemt. CORES Development hoopt in 2025 de eerste bewoners te verwelkomen. In de loop van volgend jaar dient CORES Development de bouwaanvraag in voor de tweede fase van Zillelande.

PERSCONTACT

CORES Development

Sophie Deprez
sophie@coresdevelopment.be
03 820 82 74