1 maart 2023

Investeer in 2023 en geniet nog van belastingvoordeel

belastingvoordeel tweede woning

Afschaffing fiscaal voordeel tweede woning in 2024

In Vlaanderen hebben we de woonbonus op de eerste woning reeds in 2019-2020 achter ons gelaten. Lagere registratiekosten bij de aankoop kwamen in de plaats.

Maar voor een tweede verblijf of investeringspand, kan je wél nog genieten van een belastingvoordeel: via de federale woonbonus kan je namelijk de kapitaalaflossing van je hypotheeklening inbrengen bij je belastingaangifte, zodat je daar een belastingvoordeel krijgt. Naargelang je beroepsinkomen levert dat een jaarlijks maximaal voordeel van 705 Euro op. Lijkt misschien niet heel veel, maar over een looptijd van 25 jaar gaat het toch al over zo’n 17.500 Euro!

Maar vanaf 2024 komt ook daar verandering in. De federale woonbonus voor een tweede woning verdwijnt.

Wat betekent dit nu voor (toekomstige) eigenaars en particuliere investeerders?

Voor wie reeds een lopende financiering op een tweede woning heeft en al van het belastingvoordeel geniet, verandert er in 2024 niets.

Als toekomstige kandidaat-koper heb je er wel alle voordeel bij om nog dit jaar je investeringsvastgoed of tweede woning te financieren om nog te kunnen profiteren van het belastingvoordeel.

Wat na 2024?

Financier je je tweede woning na 2023, dan zal je geen aanspraak meer kunnen maken op de federale woonbonus.

Wat levert er wel nog een fiscaal voordeel op? De interesten die je bij de bank betaalt voor je vastgoed, kan je aftrekken van je netto belastbaar inkomen en leveren op die manier ook een fiscaal voordeel op. En dit voor elke eigendom! Je eigen woning komt hier echter niet voor in aanmerking, die is immers vrijgesteld in de personenbelasting.

> Lees ook: Waarom investeren in nieuwbouw nog steeds loont.