29 mei 2023

Waarom investeren in nieuwbouw nog steeds loont

Onzekere economische tijden en stijgende rentes zorgden de afgelopen jaren voor een afwachtende houding bij vastgoedinvesteerders. Maar nu de huidige huurmarkt onder druk staat en duurzaamheid belangrijker is dan ooit door de renovatieverplichting, zijn er nog wel degelijk opportuniteiten te vinden om te investeren in vastgoed.

Investeren in vastgoed geeft zekerheid en levert dubbel op

Vastgoed is en blijft een veilige investering. Deze zekerheid brengt heel wat rust met zich mee, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld de risicovolle en fluctuerende aandelenmarkt. Volgens de Immoweb Prijsmeter zijn de Belgische vastgoedprijzen in tien jaar tijd met 28% gestegen. Dergelijke  gigantische meerwaardes bij verkoop zijn dan misschien wel voorbij, economen voorspellen nog steeds een gestage groei van de vastgoedprijzen en een jaarlijkse meerwaarde van 3%. Bovenop deze jaarlijkse meerwaarde geniet de vastgoedinvesteerder ondertussen jaarlijks van het huurrendement. Zo levert een investering in vastgoed op het einde van de rit dubbel op!

Ook niet te vergeten: De federale woonbonus verdwijnt vanaf 2024. Om te genieten van een belastingvoordeel op een tweede verblijf of investeringspand hebben kandidaat-kopers er alle voordeel bij om nog dit jaar investeringsvastgoed of een tweede woning te financieren.

> Lees alles over de federale woonbonus in dit artikel

Huurprijzen blijven stijgen

Op de huurmarkt heerst er al enkele jaren schaarste. De vraag naar kwalitatieve en duurzame huurhuizen en -appartementen is echter nog nooit zo hoog geweest als nu. Door de gestegen rente en de stijgende vastgoedprijzen, zijn mensen vaak niet meer in de mogelijkheid om zelf aan te kopen en blijven ze ook langer op de huurmarkt. Aangezien de huidige vraag naar huurwoningen het aanbod ruimschoots overstijgt, stijgen ook de huurprijzen op de markt. Er is dus zeker nood aan investeerders in kwalitatieve huurwoningen.

Koop nieuwbouw en vermijd de renovatieverplichting

Nu de renovatieverplichting van kracht is, zullen heel wat (toekomstige) vastgoedeigenaars en -investeerders diep in de buidel moeten tasten. De EPC-waardes moeten worden verbeterd en dit houdt in dat alle woningen en appartementen, verkocht vanaf 2023, slechts 5 jaar de tijd hebben om te renoveren tot een energielabel D. En dat is nog maar stap één!

Als vastgoedinvesteerders op safe willen spelen en niet voor torenhoge, soms onverwachte, renovatiekosten willen staan, kiezen ze nu best voor nieuwbouw. De regelgeving en normen rond duurzaamheid voor nieuwbouwprojecten is immers al langer veel strenger. Zo moeten investeerders zich jarenlang geen zorgen maken over bijkomende renovatiekosten en blijft hun duurzame woning zeer gegeerd op de verhuurmarkt door het lage energieverbruik.

> Lees alles over de renovatieverplichting in dit artikel

Bron: De Tijd, Immoweb