18 oktober 2024

Van een verharde site naar groene binnentuinen en wetlands

De Wattland-site, tussen de nieuwe stadboulevard en de Dijle in Mechelen, ondergaat een groene transformatie. Vandaag is van het terrein van 20.700m² slechts 3.300m² niet verhard. Maar daar komt dus weldra verandering in.

Tegelwippen in het kwadraat

In de toekomst zal slechts 30% van de site bebouwd worden, waardoor er 14.500m² onbebouwde ruimte overblijft. Hiervan wordt iets meer dan 10.000m² omgetoverd tot prachtig groen. Als we snel rekenen, wil dat zeggen dat er maar liefst een kleine 7.000m²extra groen op de site zal komen. De overige vierkante meters worden zorgvuldig ingericht als wegenis, zodat Wattland optimaal bereikbaar blijft

Slechts 30% van de oppervlakte wordt bebouwd. Dat is een stuk minder dan de 50% die maximaal toegelaten is.
Greet Geypen – Schepen van stadsontwikkeling Mechelen

Elke boom en struik wordt gecompenseerd

Hoewel de Keerdoksite groener zal worden en we zoveel mogelijk bestaand groen behouden, moeten we ook enkele struiken en bomen verwijderen. Maar geen zorgen, deze worden volledig gecompenseerd! Voor elke vierkante meter bestaand groen die we op het Wattlandterrein verwijderen, planten we maar liefst 1,5m² nieuw groen in de Vrouwvlietvallei.

In totaal werden er al duizend nieuwe stekken aangeplant, waaronder majestueuze bomen zoals zomereik, haagbeuk, winterlinde, gewone vogelkers, zwarte els, veldesdoorn en spork. Daarnaast voegen we ook bosrandsoorten toe zoals rode kornoelje, meidoorn, hazelaar, wilde brem en hondsroos. Zo zorgen we niet alleen in Wattland, maar ook in de Vrouwvlietvallei voor een nog groenere en mooiere omgeving!

Het groen in Wattland is meer dan alleen maar een aantrekkelijk decor.
Laura Spenkelink – OKRA Landschapsarchitecten

Een cruciale rol weggelegd voor ontharding

Wattland is hét voorbeeld van een klimaatadaptief project. Een cruciale factor hierin is ontharding. Het verbetert het bioklimaat van de stad, het is bestand tegen hittestress en kan moeiteloos pieken in neerslag aan. De parkeergarage bevindt zich onder de gebouwen, waardoor de groenzones op volle grond liggen en natuurlijke infiltratie wordt bevorderd. De omvangrijke waterpartijen met oevervegetatie in de wetlands geven cachet aan het landschap, maar tegelijkertijd doen ze dienst als waterbuffer. Het groen in Wattland is dus veel meer dan alleen maar een aantrekkelijk decor.