7 november 2024

Zillelande en duurzame energie 

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om deze content te bekijken.

Wat is een BEO-veld? 

Bij CORES Development dragen we de planeet een warm hart toe en zetten we extra in op duurzaamheid. Daarom zal het project Zillelande volledig vrij zijn van fossiele brandstoffen en uitsluitend gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen. Dit is niet alleen gunstig voor het milieu, maar biedt ook tal van voordelen voor de eigenaar. 

Maar hoe werkt dat, wanneer er geen fossiele brandstoffen worden gebruikt en wat zijn de voordelen daar dan van? Met deze vragen stapten we naar Seppe Van Hout, CEO van SEDS. SEDS is een specialist op het gebied van duurzaam verwarmen, passief koelen en het leveren van thermische energie voor de aanmaak van sanitair warm water. 

Wanneer we zeggen dat Zillelande inzet op ‘duurzame energie, wat wordt daar dan eigenlijk mee bedoeld? 


Seppe: Met Zillelande ontwikkelen we een gasvrije wijk in Mol. Voor de verwarming en passieve koeling hebben we gekozen voor warmtepompen in combinatie met een BEO-veld. Hierdoor moet de wijk niet op het gasnet worden aangesloten en is het dus vrij van fossiele brandstoffen. Daarnaast worden er ook nog zonnepanelen voorzien en wordt er uiteraard rekening gehouden met isolatie, luchtdichtheid en ventilatie. Dat alles zorgt ervoor dat Zillelande kan genieten van een laag E-peil.

Met een laag E-peil* scoort Zillelande zeer goed op het vlak van energie-efficiëntie. Dat is goed voor het milieu én uw portefeuille.
Seppe Van Hout, CEO van SEDS

Zonnepanelen dat kennen we ondertussen wel, maar wat is een BEO-veld precies? 

Seppe: Een BEO-veld, wat staat voor boorgaten energieopslag, is een manier om met energie uit de bodem te verwarmen of passief te koelen. Het zorgt voor verwarming in de winter en verkoeling in de zomer. Deze systemen zijn zeer energie-efficiënt en leiden tot een belangrijke reductie van CO2-uitstoot. 

Hoe werkt een BEO-veld? 

Seppe: Via een gesloten circuit van fijne buizen gevuld met een vloeistof, dat door de ondergrond loopt, wordt warmte of koude uit de bodem gehaald.  

In de zomer wordt de koude uit de bodem gebruikt om het gebouw te koelen, en in de winter wordt het water door de bodem opgewarmd en met een warmtepomp op een hogere temperatuur gebracht om het gebouw te verwarmen.  

Hoe moeten we ons dat voorstellen in Zillelande? 

Seppe: Er wordt één collectief BEO-veld voorzien onder de betonplaat van de parkeergarage met tientallen boringen tot een diepte van maximaal 150 meter. Dit vraagt een stevige investering, maar gaat mee voor de levensduur van het gebouw. In een ondergrondse technische ruimte wordt de volledige installatie ondergebracht. 

Hoe ziet een BEO-veld eruit? 

Seppe: Een BEO-veld zelf zie je niet, maar de warmtepompen die erbij horen wel. De collectieve warmtepompen staan in de kelder en leveren de warmte voor de CV-installatie en voor de boiler booster warmtepomp in je appartement. 

Waarom hebben jullie gekozen voor warmtepompen? 

Seppe: Een warmtepomp is een van de meest duurzame manieren om te verwarmen. Ze werkt als een omgekeerde koelkast en zet aanwezige natuurlijke energie uit de omgeving om in bruikbare warmte. Zo kan de energie uit de bodem, water of buitenlucht als quasi onuitputtelijke bron gebruikt worden om je appartement te verwarmen, te koelen en om sanitair warm water aan te maken met hoge rendementen. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van groene elektriciteit, dan worden de appartementen zelfs 100% CO2-neutraal verwarmd en gekoeld. 

Hoe kunnen bewoners de temperatuur in hun appartement regelen? 

Seppe: Elk appartement heeft een individuele kamerthermostaat. De woonkamer, keuken, slaapkamers en badkamers worden van vloerverwarming voorzien, die werkt op lage temperatuur volgens het regime 40/30°C.  

Bij een buitentemperatuur van -8°C worden de volgende temperaturen gehaald: badkamer 22°C, woonkamer en keuken 22°C, en slaapkamer 20°C. De badkamer wordt bijkomend uitgerust met een handdoekradiator.  

De passieve koeling in de zomer laat de binnentemperatuur met 4 tot 5 graden dalen. Deze vorm van koeling is minder snel regelbaar maar veel comfortabeler, duurzamer en energievriendelijker dan een klassiek aircosysteem. 

Hoe zit het met de warmwaterproductie in de appartementen? 

Seppe: In elk appartement wordt in de berging een boiler booster warmtepomp voorzien. Deze heeft een ruim opslagvat en zorgt voor de warmwaterproductie door het stadwater uit je eigen aansluiting op te warmen tot maximaal 65°C voor gebruik als sanitair warm water. Het verbruik van de hoog rendement boiler booster warmtepomp betaal je samen met je ander elektrische verbruik via de door je gekozen elektriciteitsleverancier. 

Door het lage E-peil profiteer je in Zillelande de eerste 5 jaar van een korting op je onroerende voorheffing!
Seppe Van Hout, CEO SEDS

Niet onbelangrijk, je had het in het begin over een laag E-peil* en dat dit een gunstig effect op onze portefeuille zou hebben. Kan je dit nog even toelichten? 

Seppe: Heel gemakkelijk uitgelegd is het E-peil een maatstaf die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw. Het wordt berekend op basis van verschillende factoren zoals isolatie, ventilatie, verwarmingssystemen en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Het E-peil is belangrijk omdat het helpt om de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren, wat resulteert in lagere energiekosten en een duurzamere leefomgeving. 

Daarnaast kunnen woningen met een laag E-peil van fiscale voordelen genieten, namelijk een vermindering van de onroerende voorheffing! 

*Lees het artikel “Wat is een E-peil” voor meer informatie en ontdek welke fiscale voordelen een laag E-peil kan opleveren.

https://www.vlaanderen.be/epb-eisen/e-peil

https://www.vlaanderen.be/belastingen-en-begroting/vlaamse-belastingen/onroerende-voorheffing/onroerende-voorheffing

Deze informatie werd met de grootste zorg samengesteld om u zo volledig mogelijk te informeren. CORES Development kan niet aansprakelijk gesteld worden met betrekking tot wijzigingen in de wetgevingen dienaangaande of gewijzigde voorwaarden in het aangehaalde voorbeeld.