12 juli 2017

EEN SLEUTELMOMENT IN HET BOUWPROCES: DE OPLEVERING

De oplevering is voor de nieuwe eigenaar van een woning altijd een spannend moment! Het is het moment waarop hij effectief de sleutel van de woning in handen krijgt en het gevoel heeft dat ze ook echt van hem/haar is. Voor ons als ontwikkelaar is het dus essentieel dat dit moment zo vlot mogelijk verloopt. Bij drie van onze projecten zijn we daar de afgelopen maanden alleszins in geslaagd: HortensiahofGroen Zuid Fase 1 en Reepkaai. We hadden het erover met een aantal nieuwe bewoners en project manager Tom Van Royen. 

HORTENSIAHOF – HOVE

In december van vorig jaar werd het appartement van Jacques Van Hellemont opgeleverd. Nog diezelfde maand namen hij en zijn vrouw hun intrek in hun nieuwe woonst. Jacques Van Hellemont blikt terug op een vlotte samenwerking:

“Het aankoopproces is goed verlopen. We hadden voordien al contact met CORES omtrent een appartement in The Mills in Edegem. Dat bleek uiteindelijk minder geschikt voor ons en de gesprekken zijn toen afgesprongen. Een tijdje later contacteerde CORES ons zelf opnieuw, met de boodschap dat ze misschien iets hadden dat meer aan onze eisen voldeed. En inderdaad: dit appartement in Hortensiahof is ons op het lijf geschreven. Ik kom van het platteland en heb bomen en vogeltjes nodig om me goed in mijn vel te voelen. En die zijn er hier in overvloed! De natuur rond het appartement sprak ons zeer aan. We woonden hiervoor in een ruime villa met een grote tuin, maar we worden stilletjesaan een dagje ouder en het werd een beetje teveel van het goede voor ons. Hortensiahof bood de perfecte oplossing. Het is de ideale plek om toch nog van het groen en een ruimtegevoel te genieten zonder de beslommeringen van een groot huis. Bovendien betekende een verhuis naar Hortensiahof dat we in eigen streek konden blijven wonen. We hoeven onze vrienden dus niet te missen.” 

 Interesse in Hove?  Neem dan een kijkje op www.devarenshove.be

GROEN ZUID FASE 1 – HOBOKEN

Ook in fase 1 van Groen Zuid in Hoboken zijn de opleveringen grotendeels achter de rug. 
“We hebben een huisje gekocht met drie slaapkamers en een garage,” getuigt een nieuwe eigenaar. “Voor mij is dit een terugkeer naar mijn roots. Ik heb als kind in Wilrijk gewoond. De jeugdbeweging waar ik lid van was bevond zich op 100 meter van waar we nu gaan wonen. Nu, we hebben de woning zeker niet uit nostalgie gekocht. Andere factoren speelden een veel belangrijker rol. Zoals het feit dat er zich in de buurt een rust- en verzorgingstehuis bevindt. We zijn begin de zeventig en gezond, maar je weet nooit wat er ons te wachten staat. Als een van ons intrekt in het rusthuis is de andere in de buurt. Los van die praktische overweging is het natuurlijk ook een mooie woning en omgeving. Er is een aangename gemeenschappelijke tuin, maar we hebben ook een klein privatief tuintje en dat was doorslaggevend. Bovendien is het overal dichtbij. Je merkt het: wat ons betreft niets dan voordelen.” 

Laatste inspectieronde
Jan Van der Borst kocht een portiekwoning, die in de loop van maart werd opgeleverd.
“Voor ik de sleutels in handen kreeg, heb ik met de mensen van aannemer Vanhout en in het gezelschap van een expert die ik zelf had meegebracht een laatste inspectieronde gedaan,” aldus Jan Van der Borst. “We hebben op dat moment een aantal kleine werkpuntjes genoteerd, maar die zijn ondertussen al grotendeels van de baan.”

Gezonde mix
Jan Van der Borst is alleszins enthousiast over zijn nieuwe woonomgeving.
“De bereikbaarheid is een grote troef. We bevinden ons dicht bij het centrum van Hoboken, maar tegelijkertijd zijn er ook heel wat uitvalswegen. Je bent met de auto in geen tijd op de snelweg en ook het station is vlakbij. Toch woon je hier heel rustig. Ik merk ook dat er een gezonde mix van jong en oud is. Er wonen hier vrij veel senioren, vooral in de appartementen, maar evengoed jonge gezinnen. Groen Zuid heeft ook een heel groene uitstraling, ondanks het feit dat het vrij dicht bebouwd is. Je krijgt hier echt een rustgevend ruimtegevoel. Nee, ik denk niet dat ik me mijn aankoop zal beklagen!”

REEPKAAI KORTRIJK

In april werden de gemeenschappelijke delen en de appartementen van de Kortrijkse Reepkaai opgeleverd.

Project Manager Tom Van Royen geeft tekst en uitleg.

“We doen bij de oplevering van een appartement in de eerste plaats een controle van de algemene afwerking en de zichtbare gebreken. De oplevering van de privatieve delen gebeurt enkel in aanwezigheid van de eigenaar en de aannemer. De rondgang voor de gemeenschappelijke delen gebeurde in het gezelschap van de architect (M² Architecten), de landschapsarchitect (Linears), de aannemer (Heijmans), de syndicus (FT Immo) en enkele eigenaars die deel uitmaken van de Vereniging van Mede-Eigenaars (VME). Tijdens die controle noteren we alle relevante opmerkingen. Die worden dan achteraf gebundeld in het zogenaamde rapport van Voorlopige Oplevering. Onze rol en die van de architect en de landschapsarchitect beperkt zich vooral tot het toezien dat alles correct verloopt en toelichting geven bij vragen. Omdat het gebouw en de buitenomgeving er dankzij aannemer Heijmans piekfijn bij lagen is de oplevering zeer vlot verlopen en bleven de opmerkingen beperkt. De reacties van de eigenaars over het verloop van de oplevering, maar eigenlijk over de werf in het algemeen, waren heel positief. Iedereen is ook enthousiast over de architectuur en dat draagt natuurlijk bij tot het positieve gevoel van de nieuwe eigenaars. Nu komt het erop aan om de opmerkingen op te volgen, zodat de bewoners zo snel mogelijk kunnen genieten van hun nieuwe woonst.” 

Terugblik
Met de oplevering wordt een belangrijk hoofdstuk van een bouwproject afgesloten. Tom Van Royen is alleszins tevreden met het afgelegde parcours.

 “Reepkaai is een mooie aanwinst voor de buurt. Na de oplevering valt zo een project stilaan in zijn definitieve plooi en is het tijd om even terug te blikken. Ik denk dat er heel wat positieve punten waren. De vlotte samenwerking met het bouwteam, bijvoorbeeld. Dankzij de regelmatige werfvergaderingen en de open communicatie tussen de verschillende partijen konden we de obstakels die opdoken direct aanpakken en oplossen. Zo kregen de problemen geen kans om te escaleren. Ik kijk dus met een goed gevoel terug op deze werf. Ik heb er trouwens ook een aardig mondje WestVlaams opgestoken. Ik van mijn kant heb de West-Vlaamse aannemers een beetje Antwaarps proberen aanleren. De spraakverwarring in het begin van de werf door de dialectverschillen was naar het einde toe dus helemaal van de baan.”

Woon jij graag aan het water? Dan is København misschien iets voor jou.